Pieczarki panierowane smażone w głębokim tłuszczu

Pieczarki panierowane smażone w głębokim tłuszczu





Smażone pieczarki to bardzo smaczna przekąska. Można je jadać samodzielnie traktując je jak smaczną przekąskę, ale można je też przygotowywać jako dodatek do drugiego dania. 
Aby przygotować pieczarki panierowane wybieram zawsze najmniejsze grzybki, na prawdę maleńkie, bo wyglądają wtedy ładnie na talerzu. Można też panierować pieczarki większe. Po opanierowaniu w jajku i bułce smażę je w głębokim tłuszczu. Uwielbiam takie pieczareczki.

Składniki:
  • 30 dkg drobnych pieczarek
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Pieczarki razem z nóżkami oczyścić z błonek. Umyć i odsączyć na sicie
  • Posolić i oprószyć pieprzem
  • Jajko rozbełtać i partiami wsypywać do niego pieczarki. Wymieszać je z jakiem i następnie już pojedynczo obtaczać w bułce tartej. 
  • W głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć pieczarki obracając je co jakiś czas, aby równo się zrumieniły
  • Podawać jako dodatek do drugiego dania albo jako samodzielną przekąskę

Komentarze

  1. Też robie takie pieczarki, sa pyszna przekąską. Bardzo dziękuję za pochwałę mojego bloga i zapraszam częściej:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz