piątek, 3 maja 2013

Klasyczna niemiecka sałatka ziemniaczana

Klasyczna niemiecka sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana jest bardzo charakterystyczna dla kuchni niemieckiej. Niemcy lubują się w ogóle w potrawach z ziemniaków, zresztą tak jak i my. Oczywiście sposobów przyrządzania sałatek ziemniaczanych w Niemczech jest zapewne tyle co gospodyń, ale taką serwowała mi zaprzyjaźniona rodzina niemiecka i myślę, ze jest to taka najbardziej tradycyjna wersja niemieckiej sałatki ziemniaczanej. 




Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 6 cebul dymek drobno posiekanych
  • 25 ml majonezu
  • 375 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki koperku, szczypiorku lub natki pietruszki  drobno posiekanych

Sposób wykonania:
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu obrać ze skórki, kiedy będą jeszcze bardzo ciepłe. Pokroić w plasterki.
  • Ziemniaki przełożyć do miski, dodać posiekane cebule dymki. Bulion i ocet winny wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Gorący płyn wylać na ziemniaki, delikatnie wymieszać, by pokrył wszystkie plasterki. Odstawić na 30 minut, po czym wylać płyn, który nie zdążył się wchłonąć.
  • Dodać majonez  i delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię tą sałatkę tylko dodaję jeszcze ogórki kiszone i konserwowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja drobno posiekany boczek zesmazony na skwareczki!palce lizac!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wersja w plasterki jest szybka ale wszystkie sałatki kartoflane mnie najlepiej smakują pokrojone w kostkę

    OdpowiedzUsuń