Wigilijne uszka do barszczu z grzybami


Wigilijne uszka z grzybami do barszczu 




Uszka wigilijne robię na dwa sposoby: albo z samych pieczarek, albo wersję przedstawianą dziś: z pieczarek i suszonych grzybów. Z podanej ilości wychodzi ok 90 - 100 uszek. Są bardzo smaczne i aromatyczne, choć pracochłonne. Zachęcam do wypróbowania  przepisu. 

Składniki:
  • ok 1 kg pieczarek
  • 2 - 3 garście suszonych prawdziwków
  • sól
  • pieprz
  • duża łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tartej bułki
Na ciasto: 400 g mąki, 1 żółtko, szczypta soli, gorąca woda ( ok 1szklanki )
Sposób wykonania:
  • Suszone grzyby opłukać i zalać gorącą wodą. Odstawić na ok 2 godziny. Następnie grzyby ugotować do miękkości. Odcedzić ( wywar zachować do barszczu ) i przepuścić przez maszynkę
  • Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarełku o małych oczkach
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, i podsmażyć na nim do zeszklenia drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać do niej starte pieczarki. Posolić, doprawić pieprzem i smażyć, aż z pieczarek całkowicie odparuje woda. Ostudzić
  • Pieczarki połączyć ze zmielonymi grzybami, dodać ok 2 łyżki tartej bułki i dokładnie wymieszać
  • Przygotować ciasto: 400 g mąki wymieszać ze szczyptą soli oraz żółtkiem. Gdy składniki są już dokładnie wymieszane powoli dolewać gorącą wodę aż do uzyskania ciasta o odpowiedniej gęstości ( na taką ilość mąki zwykle "wchodzi" nieco więcej niż jedna szklanka wody ). Ciasto dokładnie wyrobić - powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ( ja wkładam go do miski robota, w którym go wyrabiałam i przykrywam, po chwili jest jeszcze bardziej plastyczne
  • Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy podsypując go mąką. Ciasto tniemy na kwadraciki o wymiarach ok 3,5 - 4 cm i na każdy kwadracik nakładamy łyżeczką farsz. Następnie lepimy na kształt  trójkącika i rogi zawijamy na palcu zlepiając pierożek w kształcie uszka.
  • Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia
  • Podajemy do barszczu. Przepis na wigilijny barszcz znajduje się TUTAJ.
 

 






Komentarze

Prześlij komentarz